Baltymai – ne tik kultūristams

Baltymai dažniausiai asocijuojami su raumenų auginimu ir kultūristais.

Taip, norint priaugti raumenų masės reikia surinkti tam tikrą kiekį baltymų per dieną, tačiau peržengus tą ribą (kuri nėra labai didelė) daugiau suvartotų baltymų raumenų augimui įtakos beveik nebeturi ar, tuo labiau, stebuklingai jų užsiauginti nepadeda.

Jeigu tai būtų tiesa, kas antras vyrukas kasdien valgytų po tris pakelius varškės ir vaikščiotų lyg raumenų kalnas.

Netgi kalbant ir apie proteiną (dar kitaip baltymų miltelius), tai tėra paprastas pieno produktas, gaunamas gaminant sūrį:
išrūgų baltymai gaunami kaip sūrio gaminimo proceso šalutinis produktas.

Jie turi daug baltymų bei aminorūgščių ir paprastai yra miltelių pavidalo.
Proteinas mūsų organizme atlieka tokią pat rolę kaip ir bet koks kitas gyvūninės kilmės baltyminis maistas (mėsa, žuvis, kiaušiniai bei pieno produktai).

Vienintelis skirtumas ir tai, kas jį padarė tokiu populiariu tarp sportuojančiųjų: tai – patogus būdas greitai suvartoti daugiau baltymų. Auginant raumenų masę, reikia surinkti šiek tiek didesnį baltymų kiekį, ir ne visi turi laiko daugiau nei kartą ar kelis kartus per dieną gaminti mėsą arba kiaušinius, tad, nieko nuostabaus, jog proteinas taip išpopuliarėjo.

Be jokios abejonės, metant svorį tikrai nėra būtina ar tuo labiau privaloma vartoti proteiną. Baltymų naudą galima patirti ir valgantįprastą baltyminį maistą.

O baltymų nauda neapsiriboja vien raumenų auginimu. Baltymai ne tik padeda priaugti raumenų masės ar mažiau jos prarasti esant kalorijų deficite, bet ir gali palengvti svorio metimą ar jo palaikymą.

Klausiate kaip? Pirmiausia, baltymai yra sočiausia maisto medžiaga. O tai reiškia, kad valgis, kurį daugiausia sudaro baltymai, bus kur kas sotesnis, negu tą patį kalorijų kiekį turintis patiekalas, sudarytas daugiausia iš angliavandenių ir/arba riebalų.

Taip pat jiems suvirškinti sunaudojama daugiausiai kalorijų iš visų maisto medžiagų: net 20–30 proc. daugiau nei angliavandenių ar riebalų pasisavinimui. Tai – ženklus skirtumas.

Taigi, didesnis baltymų suvartojimas gali būti naudingas ne tik kultūristams, bet ir bandantiems numesti ar palaikyti svorį.