Pr. Spa 3rd, 2022

Ruošiantis bet kokiai dietai pirmiausia reikia susipažinti su jos principais. Ne kitaip yra ir su keto dieta, kurios pagrindinė idėja – riboti angliavandenių kiekį.

Kodėl tai taip svarbu? Organizmas labai greitai sudegina angliavandenius, nes angliavandeniai yra pagrindinis organizmo energijos šaltinis. Jei maiste jų trūksta, organizmas turi ieškoti kito energijos šaltinio – ketoninių kūnų, gaunamų skaidant kūno audiniuose sukauptus riebalus. Kuo mažiau angliavandenių, tuo geriau dietai – organizmas greičiau pereis į ketozės būseną, o tai leis mums reguliariai numesti viršsvorį.

Pagrindinis principas – kuo mažiau angliavandenių

Laikantis mažai angliavandenių turinčios dietos, pavyzdžiui, keto dietos, leidžiami produktai yra labai įvairūs – daugiausia vartojami įvairių formų riebalai ir saikingai – baltymai. Tačiau kiek įmanoma ribojame paprastųjų cukrų kiekį. Tai lengviausiai virškinamų angliavandenių šaltinis. Kol jų valgome dideliais kiekiais, mūsų organizmas nemato reikalo naudoti riebaliniame audinyje sukauptų atsargų.

Keto – kokie produktai yra leidžiami

Laikantis keto dietos galima valgyti daugiausia visų rūšių mėsos, augalinių ir gyvulinių riebalų, kiaušinių, riebių natūralių pieno produktų, taip pat riešutų, sėklų, riebių vaisių, pavyzdžiui, avokadų. Angliavandeniai mityboje daugiausia gaunami iš mažai angliavandenių turinčių daržovių. Tai beveik visos daržovės, augančios virš žemės paviršiaus, – šakniavaisinėse daržovėse, pavyzdžiui, burokėliuose, bulvėse ir morkose, yra daug cukrų.

Taip pat verta vengti ankštinių augalų, kurių sėklose yra gana daug angliavandenių. Kitas daržoves, žinoma, saikingai ir kartu su riebiais produktais, galima valgyti praktiškai kasdien.

Ką konkrečiai galima valgyti?

Mėsa: bet kokio riebumo raudona mėsa (kiauliena ir jautiena), vištiena, kalakutiena, antis, žvėriena, tačiau iš patikrinto šaltinio.

Žuvis: riebios ir liesos jūrinės ir gėlavandenės žuvys, visų pirma iš patikrintų ūkių arba gerų tiekėjų. Visų formų jūros gėrybės.

Kiaušiniai: visų formų: kietai virti, minkštai virti, troškinti, kepti, virti arba omleto pavidalo.

Pieno produktai: minkštas ir varškės sūris, varškė, grietinėlė, natūralaus riebumo jogurtai, grietinėlė arba kondensuotas pienas kavai.

Riebalai: sviestas, avokadas, alyvuogių aliejus, kokosų aliejus, linų sėmenų aliejus, rapsų aliejus, moliūgų sėklų aliejus, juodgrūdžių aliejus, majonezas. Riebalai turi būti kuo geresnės kokybės.

Riešutai ir sėklos: graikiniai riešutai, kedro riešutai, braziliški riešutai, makadamijos riešutai, anakardžių riešutai, migdolai, šalavijų sėklos, sezamo sėklos, linų sėmenys, moliūgų sėklos ir saulėgrąžų sėklos.

Daržovės: visos, išskyrus ankštines, augančios virš žemės, ypač žaliosios lapinės daržovės.

Ketogeninė dieta – draudžiami produktai

Laikantis mažai angliavandenių turinčios dietos, akivaizdu, kad iš pradžių turite atsisakyti visų produktų, kuriuose yra daug angliavandenių. Tai, be kita ko, visų rūšių duona, makaronai, ryžiai, kruopos ir įvairių rūšių pusryčių dribsniai.

Be to, daugumoje vaisių taip pat yra daug angliavandenių, todėl laikydamiesi dietos juos turėtumėte vartoti tik retkarčiais ir rinktis tuos, kuriuose yra mažai cukraus: avietes, mėlynes, šilauoges.

Ketogeninė dieta kategoriškai draudžia bet kokius saldumynus. Iš mitybos raciono reikėtų išbraukti sausainius, batonėlius, saldžius ir sūrius užkandžius, taip pat šokoladą, nes tai kalorijų bombos, kuriose yra daug tuščių kalorijų, nesuteikiančių organizmui jokių vertingų medžiagų.

Verta prisiminti, kad laikantis ketogeninės dietos net vienas batonėlis ar keli sausainiai gali išvesti jūsų organizmą iš ketozės, o tai pakenks visoms iki šiol įdėtoms pastangoms.

Jei būtinai turite suvalgyti ką nors saldaus, verta pasinaudoti specialiais receptais, skirtais žmonėms, besilaikantiems mažai angliavandenių turinčios dietos. Taip yra todėl, kad galite rasti puikių keto desertų receptų: ledų, pyragų, batonėlių ir kitų užkandžių. Jie gaminami iš produktų, kurie leidžiami laikantis ketogeninės dietos, o vietoj cukraus naudojami saldaus skonio pakaitalai be cukraus, įskaitant įvairių rūšių saldiklius.