Menas pasirinkti geriausias malkas vadovas namų savininkams

Ugnies spragsėjimas, šiltas židinio spindesys ir gili, guodžianti šiluma, kurią gali suteikti tik malkos – tai amžini malkų deginimo namuose malonumai. Tačiau tobulos ugnies paslaptis slypi tinkamų malkų pasirinkime. Suprasti įvairių rūšių malkų subtilybes ir jų degimo savybes būtina kiekvienam namų savininkui, siekiančiam optimizuoti šildymo efektyvumą ir sukurti jaukią atmosferą.

Kietmedis ir minkštasis medis

Pirmasis žingsnis renkantis malkas – atskirti kietąją ir minkštąją medieną. Kietmedžiai, tokie kaip ąžuolas, uosis ir klevas, yra tankesni, todėl jie dega lėčiau ir karščiau, todėl idealiai tinka ilgoms ir šaltoms žiemos naktims. Kita vertus, spygliuočių mediena, pavyzdžiui, pušis ir kedras, užsidega greitai ir dega greičiau, todėl puikiai tinka malkoms ir trumpoms, šiltesnėms ugnelėms, kurioms nereikalingas ilgaamžiškumas.

Svarbus drėgmės kiekis

Nepriklausomai nuo to, ar renkatės lapuočių, ar spygliuočių medieną, labai svarbus yra medienos drėgnumas. Šviežiai supjautos medienos drėgnumas gali būti didelis, joje gali būti iki 50 % vandens. Tokia „žalia” mediena yra neefektyvi deginti, nes daug energijos, gaunamos iš ugnies, eina vandeniui išgarinti, todėl išgaunama mažiau šilumos, o kamine susikaupia daugiau dūmų ir kreozoto. Brandintos medienos, kuri buvo džiovinta ne mažiau kaip šešis mėnesius, drėgnumas paprastai neviršija 20 % ir yra idealus pasirinkimas švariai ir efektyviai ugniai.

Paruošimo svarba

Malkų ruošimas – tai ilgesnis jų laikymas sausoje aplinkoje, kol pasiekiamas optimalus drėgnumas. Šis procesas labai svarbus, nes ne tik pagerina degimo efektyvumą, bet ir sumažina dūmų bei teršalų kiekį. Norėdami tinkamai paragauti malkų, sukraukite jas nuo žemės saulėtoje ir vėjuotoje vietoje, o viršų uždenkite, kad apsaugotumėte nuo lietaus. Pasirūpinkite, kad šonai būtų atviri, kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti ir pagreitintų džiūvimo procesą.

Tankis ir energijos išeiga

Medienos tankis turi įtakos jos energijos kiekiui. Paprastai kuo mediena sunkesnė ir tankesnė, tuo daugiau energijos joje yra ir tuo ilgiau ji dega. Kietmedžiai paprastai yra tankesni už spygliuočius, todėl viename rąste gaunama daugiau šilumos. Tačiau jas gali būti sunkiau uždegti. Gerai suplanuota ugnis dažnai pradedama nuo spygliuočių medienos malkų ir tik tada dedami kietmedžio rąstai, kad ugnis degtų ilgai.

Medienos dydis ir forma

Nuo malkų dydžio ir formos priklauso, kaip greitai jos sudega. Mažesni, plonesni gabaliukai lengviau užsidega ir yra naudingi, kai norite greitai ir karštai įkaitinti ugnį. Didesni rąstai geriau tinka ugniai palaikyti ilgą laiką. Geriausia, kad malkos būtų supjaustytos pagal židinio ar malkinės krosnelės dydį ir suskaldytos, kad aplink malkas cirkuliuotų oras ir jos geriau degtų.

Aromatinių malkų pasirinkimas

Kai kurie namų savininkai malkas renkasi pagal degimo metu skleidžiamą aromatą. Tokios malkos kaip vyšnios, obelys ir gudobelės gali suteikti namams malonaus kvapo ir yra ypač populiarios atviroje ugnyje, kur kvapas gali būti jaučiamas.

Prieinamumas ir tvarumas

Tam tikrų rūšių malkų prieinamumas gali labai skirtis priklausomai nuo regiono, taip pat gali skirtis ir jų kaina. Dažnai ekonomiškiau ir ekologiškiau naudoti vietinės kilmės malkas, nes taip sumažinamos transportavimo išlaidos ir remiamos vietos įmonės.

Galutiniai svarstymai

Pasirinkti tinkamas malkas yra menas, reikalaujantis suderinti praktinius aspektus ir asmeninius pageidavimus. Nesvarbu, ar ilgai dega ąžuolo gabalas, ar greitai sušyla pušies gabalas, tinkamai parinktos malkos gali pagerinti židinio įspūdžius ir paversti jūsų namus maloniu prieglobsčiu nuo šalčio. Nepamirškite, kad malkas visada įsigykite iš tvarių šaltinių, atsižvelkite į tai, kokio tipo ugnį norite sukurti, ir įsitikinkite, kad malkos yra gerai išdžiovintos. Atsižvelgdami į šiuos patarimus, namų savininkai gali įvaldyti malkų pasirinkimo meną ir mėgautis nesuskaičiuojamais privalumais, kuriuos suteikia tobulas kūrenimas.