Savaitės meniu planavimas: kaip iššūkį paversti malonumu?

Gyvenimo tempui greitėjant, dažnas iš mūsų apleidžia savo pamatinius poreikius. Pilnavertiška mityba – tik viena iš dedamųjų, norint palaikyti optimalų organizmo darbą ir išvengti bereikalingo streso. Kas kelis vakarus lankytis parduotuvėje, atsainiai išsirinkti kelis ingredientus vakarienei tikrai nėra meilės ir pagarbos maistui ar jo ruošai pagrindas. Savaitės meniu planavimas – išsigelbėjimas daugumai žmonių.

Pradėkite nuo pačių įvairiausių maisto idėjų apgalvojimo

Savaitinio meniu planavimas neapsieina be idėjų generavimo. Dažniausiai asmenys, jau gana ilgą laiką nuodugniai planuojantys savo valgį, bando suderinti įprastus ingredientus su sezoniniais. Toks meniu ne tik padeda sutaupyti, bet ir užtikrina, kad patiekalai nepabos. Susirašykite valgių idėjas tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek vakarienei. Nepamirškite ir užkandžių. Rinkdamiesi tinkamiausius receptus labiausiai atsižvelkite į produktų panaudojimo galimybes. Jei po pirmadienio vakarienei skirtų blynelių liko varškės, ieškokite būdų, kaip savaitės eigoje ją kuo greičiau sunaudoti.

Paskatinkite įsitraukti visus namų ūkio gyventojus

Tikra tiesa, kad maisto planavimas gali atimti daug jėgų, ypač, kai tai apsiimame daryti vieni. Svarstydami, ką valgyti ateinančią savaitę, į idėjų generavimą įtraukite ir artimuosius. Šie gali ne tik pasiūlyti naujų ar pamirštų receptų, bet ir padėti vykdyti kitus, ne ką mažiau svarbius, maisto planavimo žingsnius. Pasiskirsčius meniu planavimą, ingredientų surašymą, jų nupirkimą, ir, galiausiai, maisto gaminimą, kiekvienas žinos savo indėlį ir juo džiaugsis. Svarbiausia, kad taip bus sutaupoma laiko ir išvengiama pikčių, kurie kyla diskutuojant apie tai, ką spontaniškai gaminti pietums.

Žinokite, kaip tikslingai pasidaryti pirkinių sąrašą

Blogiausia ką galima padaryti – eiti į parduotuvę be jokios idėjos, ką gaminsime ateinančias kelias dienas. Planuojant savaitinį meniu, tikras išsigelbėjimas yra produktų struktūriškas išrikiavimas sąraše. Svarbus ingredientų grupavimas: daržovės eina greta vaisių, pieno produktai neturėtų maišytis tarp grūdinės kilmės ingredientų. Gudrus žingsnis – atsižvelgti į parduotuvės, kurioje lankomės, išplanavimą. Tiksliai žinodami, kur yra duona, ją pagal tai nurodydami sąraše, sutaupome laiko. Kitas niuansas – specializuotos parduotuvės. Planuojant maistą, mėsos parduotuvė ir turgus tampa natūraliu poreikiu, kadangi tam atsiranda laiko ir energijos. Joms taip pat reikėtų nepamiršti atskiro grupavimo sąraše.

Nepamirškite improvizuoti

Nors planuojant maistą labai svarbu išsiugdyti tam tikrus įpročius, monotonijai ir įprastumui nėra vieta. Savaitė iš savaitės planuojant ir gaminant tuos pačius patiekalus, pervargstama ir norima kažko naujo. Labai svarbu tai atminti ir nebijoti žaismingumo. Tai gali būti netgi labai mažos smulkmenos. Gaminate daržovių blynus, bet jaučiate, kad jų skonis Jums taip gerai žinomas, kad daugiau jų nebesinori? Norintiems sutaupyti laiko, pravartu apgalvoti pateikimo pakeitimus – daržovių blynai vienaip valgosi su grietine, bet juos patiekus su silke ir žalumynais, jie įgauna visai kitokį skonį. Kitu atveju, ieškokite visiškai kitokios alternatyvos, bet nepamirškite, jog po kelių savaičių patiekalas vėl gali sugrįžti į meniu.