Ar žinai, kad:

  • UAB “Ikarai” devynerių metų bagaže jau daugiau nei 50 sukurtų unikalių trąšų formulių?
  • O ar žinai, kad tokiam rezultatui pasiekti atliekama daugiau nei 500 naujų trąšų formulių bandymų per metus?

Tikriausiai, ne kartą girdėjote posakį ,,geriau kokybė, nei kiekybė’’. Nors aukščiau įvardinti skaičiai atrodo solidžiai, visgi posakis labai artimas IKAR vertybėms, kurių viena svarbiausių – pateikti vartotojams aukščiausios kokybės produktus.

Didžiuojamės bene moderniausia Baltijos šalyse skystų trąšų gamykla, gaminčia aukštos koncentracijos ir efektyvias skystąsias trąšas, stimuliatorius, pH korektorius bei paviršiaus aktyvias medžiagas. Išsiskiriame itin aukštos koncentracijos produktais, kurie itin efektyvūs įvairiomis aplinkos sąlygomis. Kad visai tai atsirastų – įmonės produktų vystymo laboratorijoje (I&R&D) kasdien verda gyvenimas.

Nuo eksperimento iki reikšmingo rezultato

Laboratorija – ypatingai svarbi UAB “Ikarai” įmonės dalis, be kurios negalėtume įsivaizduoti efektyvaus ir tikslingo darbo. Laboratorijoje dirba IKAR profesionalai, ilgametę patirtį ir solidų turimų žinių krepšelį turintys chemikai, technologai bei agronomai profesionalai, kurie, pritaikydami savo žinias ir patirtis, kasdien atlieka įvairių kompozicijų bandymus ir tyrimus.

Laboratorija, tai saugi vieta, kurios neįtakoja išoriniai aplinkos dirgikliai. Todėl, nesvarbu, ar lauke kaitina saulė ar lyja lietus – darbas laboratorijoje nesustoja. Bendrovėje šiuo metu įkurti du laboratoriniai auginimo kambariai, kuriuose daugybė skirtingos rūšies augalų. Šie augalai puikuojasi laboratorijų lentynose ir sėkmingai rotuojami. Gyvenimas laboratorijoje – nenutrūkstamas ciklas, kuris kartojasi ratu. Procesas gana nuoseklus, bet įdomus. Čia stebimas augalų dygimas, tuo tarpu kiti jau purškiami bandomaisiais produktais, na, o vėliau, stebimas darbo rezultatas.

Laboratoriniai tyrimai – taupo laiką

Laboratoriniai tyrimai yra išties ypatingi, nes suteikia galimybę per kuo mažesnį laiko tarpą, atlikti kokybiškus, efektyvius bandymus ir tyrimus. Kadangi darbas laboratorijoje yra nenutrūkstantis ir pastovus, įvairūs veiksniai ir faktoriai tyrinėjami nuolat. Priešingai nei lauke, laboratorijoje nėra poreikio taikstytis prie natūralių sąlygų, nėra suvaržymų ir galima džiaugtis nuolatine nenutrūkstamą testų eiga. Augalų daiginimas čia vyksta agronomams palankiu metu,  jo nekoreguoja oro ar temperatūros sąlygos. Šioje eksperimentų erdvėje kūrėjas yra šeimininkas, turintis galimybę suteikti visas būtinas sąlygas tinkamam, saugiam augalų gyvenimui laboratorijoje.

Laboratorinių tyrimų atradimai

Laboratorijoje tiriamas atskirų elementų, fitohormonų, bio stimuliatorių poveikis augalams. Taip pat tiriami augalų deriniai, atrenkamos optimaliausios trąšų normos, ieškoma geriausių žaliavų. Darbo rezultatai šioje erdvėje – įdomiausia ir neretai netgi nustebinanti dalis. Būna, kad teorinės žinios praktikoje ne visuomet pasitvirtina, kaip tikėtąsi, kartais efektas pranoksta lūkesčius, o kartais atvirkščiai. Kodėl?

Šiuo metu IKAR tyrimuose naudojami nauji bio stimuliatoriai, fitohormonai, apie kuriuos mokslinių tyrimų atlikta yra išties mažai. Taigi, laboratoriniai tyrimai – galimybė nuolat mokytis, o  jų metu gautus rezultatus pritaikyti vėlesniuose procesuose. Ir taip visuomet drąsiu žingsniu inovatyvių ir efektyvių sprendimų link.

Laboratorijos magija”

Darbas laboratorijoje – kruopštus, nuoseklus ir ypatingų žinių reikalaujantis procesas. Laboratorijos kambariuose auga ne tik augalai, bet ir IKAR komanda. Čia kasdien plečiamas akiratis ir auginama patirtis. Laboratorijos dėka atsiranda galimybė pakankamai greitai pereiti visą bandymų ciklą: nuo teorinės minties iki konkretaus noro, taip sparčiu tempu pereinant nuo idėjos iki galutinio, tinkamo naudoti ūkyje, produkto. Laboratorijoje gaunama informacija yra patikimas šaltinis, padedantis įrodyti IKAR produkcijos kokybę, efektyvumą ir atskleisti kitas trąšų formulių subtilybes.