Kruopos: kaip jas panaudoti kulinarijoje?

Dauguma lietuvių, paprašyti įvardyti pagrindinius tradicinius lietuvių patiekalus paminėtų, cepelinus bei kugelį. Tačiau bulvės, iš kurių ir gaminami šie patiekalai, į Lietuvą atkeliavo tik XVI amžiuje. Iki tol lietuvių virtuvėje karaliavo kruopų valgiai. Populiarūs kruopų valgiai yra iki šių dienų. Tačiau šiais laikais turime didesnį produktų pasirinkimą bei platesnes galimybes dalintis naujais receptais. Todėl kruopos užima svarbią vietą ir mūsų šiuolaikiniame mitybos racione.

Kokius patiekalus galime pasigaminti iš kruopų?

  • Vienas žinomiausių kruopų valgių yra įvairių kruopų košės. Jas palankiausia gaminti pusryčiams. Košės yra sočios, gardžios ir vertingos. Jos teikia energiją mūsų organizmui. Košes galime gardinti keptomis ar šviežiomis daržovėmis, džiovintais vaisiais, įvairiomis sėklomis ar riešutais.
  • Tačiau kruopų patiekalai puikiai tinka ir pietums. Iš kruopų galime pasiruošti šildančių sočių bei sveikų troškinių. Į troškinius dėdami mėsos ar daržovių išgausime ypatingai sočius patiekalus.
  • Kruopos labai tinka pieniškoms, mėsiškoms ar daržovių sriuboms ruošti. Kruopų sriubas lengva paruošti, jos yra lengvai virškinamos ir neapkrauna mūsų organizmo. Taip pat kruopose yra mūsų sveikatai naudingų maistinių skaidulų.
  • Dauguma žmonių mėgsta salotas bei mišraines. Tačiau jei yra manančių, jog kruopų čia panaudoti nepavyks, tegalime pasakyti, jog jie klysta. Esama daugybė įvairių salotų receptų, kurių vienas pagrindinių ingredientų yra kruopos. Kruopos salotose puikiai dera su žuvimi, vištiena, krabų lazdelėmis, šviežiomis daržovėmis bei grybais.
  • Jei turite virtų kruopų likučių, jas galite panaudoti kitiems patiekalams ruošti. Sumalkite virtas kruopas mėsmale, įdėkite norimų priedų ir turėsite puikių maltinukų ar blynelių, teliks pasigaminti mėgstamo padažo.
  • Grikių, ryžių, kukurūzų miltai naudojami įvairiems kepiniams, bandelėms, pyragams, sausainiams. Tokiais miltais kepiniuose galima pakeisti dalį arba visus kvietinius miltus. Kepiniai taps sveikesni, įgaus naujų skonio atspalvių.

Kruopos nebrangus, bet maistingas maisto produktas. Prekyboje galime rasti didelį kruopų pasirinkimą. Jos naudingos sveika mityba besidomintiems žmonėms. Kruopų panaudojimas kulinarijoje yra labai platus. Tiems, kurie abejoja tokių patiekalų skoniu, patartina susirasti patrauklių receptų ir juos išbandyti.